Download Die Selbstverantwortung des Opfers im Strafrecht by Uwe Murmann PDF

By Uwe Murmann

Kaum ein anderes strafrechtliches Thema wurde in den letzten Jahren so lebhaft diskutiert wie die Selbstverantwortung des Opfers. Die vorliegende Untersuchung entwickelt die Selbstverantwortung als zentrales Prinzip des Rechts. Es wird gezeigt, dass sich ein begründetes Prinzip der Opferselbstverantwortung nur in einem Recht denken lässt, das von der Autonomie der Beteiligten seinen Ausgang nimmt. Von dieser foundation, wie sie auch der Verfassung zugrunde liegt, wird die Bedeutung der Selbstverantwortung des Opfers in den strafrechtsdogmatischen Kategorien entfaltet - und es werden ihre immanenten Grenzen aufgezeigt.

Read or Download Die Selbstverantwortung des Opfers im Strafrecht PDF

Similar criminal law books

The Criminal Law Handbook: Know Your Rights, Survive the System (Criminal Law Handbook)

I simply desired to say that this e-book is excellent, awsome. I had checked it out a number of instances at my neighborhood library, then i made a decision to shop for it as a result of all of the wonderfull and helpfull details. It is going past technical description, breaks it right down to be eaisly digestable. thanks for a wonderfull book,I could hugely suggest this ebook to relatives or neighbors.

Censure and Sanctions (Oxford Monographs on Criminal Law and Justice)

Andrew von Hirsch addresses a few rising conceptual questions about the proportionality of legal sentences, an method that's gaining impression around the globe together with in England the place the felony Justice Act of 1991 made proportionality the first criterion for identifying sentences.

Punishment and Power in the Making of Modern Japan

The categories of punishment utilized in a society have lengthy been thought of a huge criterion in judging even if a society is civilized or barbaric, complicated or backward, smooth or premodern. targeting Japan, and the dramatic revolution in punishments that happened after the Meiji recovery, Daniel Botsman asks how such differences have affected our realizing of the previous and contributed, in flip, to the proliferation of latest sorts of barbarity within the sleek international.

Rules, Politics, and the International Criminal Court: Committing to the Court

During this new paintings, Dutton examines the ICC and even if and the way its enforcement mechanism impacts nation club and the court’s skill to achieve treaty objectives, reading questions equivalent to: Why did states choose to create the ICC and layout the establishment with this uniquely robust enforcement mechanism?

Extra info for Die Selbstverantwortung des Opfers im Strafrecht

Etwa Deimling, Cesare Beccaria, S. ; L. Gilnther, Archiv fur Kriminal-Anthropologie und Kriminalistik, B d . ; Kreutziger, Das achtzehnte Jahrhundert, Jg. ; Küper, JuS 1968, 547; Stübel, System, Bd. 1 § 134 A b ) ; Gerd H. Wächter, Strafrechtliche Aufklärung, S. 155, 161; Weis, Cesare Beccaria, S. ; Wiirtenberger, in: Erinnerungsgabe fur M a x Grünhut, S. 199 ff. Vgl. Radbruch, Isaak Iselin iiber Cesare Beccaria, S. 184; Renter, D i e Ansichten des Marchese von Beccaria, S. 6 1 ; z u m Einfluß anderer Autoren, insbesondere v o n E n zyklpädisten Alff, Z u r Einfilhrung, S.

Die Verpflichtungen des natilrlichen Gesetzes hören nicht etwa in der Gesellschaft auf, sondern werden in vielen Fallen nur enger gezogen. Man hat ihnen durch menschliche Gesetze bekannte Strafen hinzugefugt, urn ihre Beachtung zu erfullen. So steht das Gesetz der Natur als Symbol einer ewigen Regel fur alle Menschen, fur Gesetzgeber wie auch fur alle anderen. Die Vorschriften, die sie fur die Handlungen anderer Menschen geben, miissen ebenso wie ihre eigenen Handlungen und die der anderen mit dem Gesetz der Natur, d.

Vgl. Brockmöller, Die Entstehung der Rechtstheorie, S. 37 f. Vgl. Klippel, Politische Freiheit, S. ; Schneiders, Hoffnung auf Vernunft, S. 26; Wiirtenberger, in: Erinnerungsgabe fur Max Grünhut, S. 204. Vgl. Link, in: FS fur Willi Geiger, S. 278. Siehe zur „Rezeption der französischen Menschen- und Bürgerechtserklärung von 1789/1791" die Untersuchung Bödeckers, S. 272 ff. Siehe Schaffstein, Die allgemeinen Lehren, S. 21 f. Kleinschrod, Grundbegriffe, 1. Teil Vorrede. Dazu Maiwald, in: FS fur Sellert, S.